A cél része a határidő vagy a költség?

A cél része a határidő vagy a költség?
Készítette Nagy Boglárka

A minap megkértek, csináljak meg egy feladatot. Nekiláttam, össze raktam, elküldtem – majd kiderült, ez így nem jó. Ekkor kapcsoltam: már megint nem azzal kezdtem, hogy mi a cél. Már megint elhibáztam. De, ha már hibázok, akkor halmozom a hibákat. Leültem a főnökkel megbeszélni a célt. Ő sok mindent elmondott arról, hogy mit és miért szeretne, de elfelejtettem megkérdezni, hogy mennyi idő alatt és mennyi pénzből kéri.

Amikor célról beszélek, hajlamos vagyok csak a terjedelemre gondolni. Mit kell megvalósítani a feladatban? Milyen legyen a termék? Meddig kell eljutni? Ez annyira elviszi a figyelmet, hogy tízből tíz tanítvány komolyan azt gondolja, hogy a határidő vagy a költség nem része a célnak. Az csak úgy van. Körülmény. Hát nem!

Tegyük fel, a feladat lefutni húsz kilométert.

Más-e a cél, ha a rendelkezésre álló idő keret egy hét, vagy ha 4 óra? Máshogyan kell-e felkészülni? Máshogyan kell-e a feladatot megtervezni? Máshogyan kell-e a feladatot végrehajtani?

Hát persze!

Az egyik esetben heteket kell készülnöm a feladatra, hogy esélyem legyen. Edzéstervre van szükségem. A felkészülés során mérnem kell a fittségemet, és figyelnem kell arra, hogy mit eszek. A másik esetben napi fél óra lötyögéssel teljesíthetem a célt. Más a kettő? Nagyon más. Pedig a feladat ugyanaz.

Tegyük fel, a feladat meglepni a kedvesem

Más-e a cél, ha erre 2.000 Ft áll a rendelkezésre, vagy, ha 200.000 Ft? Az egyik esetben vehetek egy csokor virágot (szűken), vagy valami apróságot. A másik esetben szervezhetek egy wellness hétvégét, vagy egy meglepetés bulit. Máshol keresem a megoldást, más feladatokat kell elvégeznem, tehát nyilván más a cél.

Amikor a cél alatt csak a terjedelmet értjük

Amikor nincs meghatározva a határidő vagy a költség keret, akkor változatos módokon elbukhatok. Először is, ha nincs határidő, akkor vagy kész lesz valami, vagy nem. Az is megtörténhet, hogy sose készül el. Sokkal kellemetlenebb, hogy én esetleg fontosabbnak tartok és hamarabb megcsinálok valamit, mert nem tudom, hogy azt a másik feladatot holnapra várják tőlem – csak én még nem tudok róla. Az pedig már kifejezetten frusztráló, amikor direkt figyelek, hogy csak olyasmit vállaljak el, ami belefér az időmbe. Mára az “A” feladatot vállaltam, a “B” feladattal nem számoltam, mert nem tudtam róla, hogy ma van a határidő. Annak ellenére lettem túlterhelve, hogy vigyázok, ilyen ne forduljon elő.

Most épp van egy feladatom, amin eltűnődtem. Vajon mennyi időt tervezett erre nekem a főnököm? Örömmel csinálom, és látom, hogy mennyi mindent kellene megcsinálni benne, hogy jó legyen, de bujkál bennem a kisördög: vajon biztosan akart ennyi erőforrást költeni erre a főnököm. Azt hiszem, jobb lesz, ha tisztázom.

Tanulság: A feladatot mindig a cél meghatározásával kell kezdeni, és a cél csak akkor egyértelműen meghatározott, ha a terjedelmen kívül a határidő és a költség keret is ismert!