A nincs időm miért azt jelenti, hogy nincs kedvem?

A "nincs időm" miért azt jelenti, "nincs kedvem"?
Készítette Nagy Tamás Gábor

Időből mindenkinek ugyanannyi van. Ez az élet egyik nagy igazsága. Ezért érezzük értékesebbnek, ha valaki az idejét áldozza valamire, mint, ha a pénzét áldozná ugyanerre.

Feladatból mindenkinek sokkal több van, mint időből. Mindig. A feladat listáim végtelen hosszúak lennének, ha nem kurtítanám meg őket időről-időre. Az elolvasandó könyvek listámat már kénytelen voltam 50 tételesre rövidíteni, de így is annyira lassan fogynak, hogy botrány. Ami a végén van, oda sose fogok elérni, úgyhogy tovább kell kurtítanom a listát.

Mindenkinek arra van ideje, amire szakít. Veszek a feladat listámról egy feladatot: akkor most ezt oldom meg. Önkényesen. Mindenki önkényesen dönti el, melyik feladattal foglalkozik.Aki valamire nem szakít, pedig fontos, azért nem szakít, mert más tevékenység kedvesebb a számára. Amire valaki nem szakít időt, az a számára nem komfortos. Valaki erre azt mondta nekem, “vannak főnökeim is, és nekik nem mondhatok nemet“. De igen, lehet a főnöknek is nemet mondani, csak nyilván nem komfortos.

A sürgős azért győzi le rendre a fontosat, mert a fontos feladatok megoldásához jellemzően olyasmire van szükség, ami radikális, újszerű, amilyet még nem csináltunk, aminek ezért nagy hatása van a jövőre – és, ami ezért nem komfortos.

Nincs idő = piros lámpa

Ha egy kollégád arra hivatkozik, nincs ideje, gyúljon ki a piros lámpa: valami diszkomfort van a palacsintában. Beszélgessetek. Keressétek meg, hol van a diszkomfort és segíts megoldani. Kicsit kevésbé diszkomfortosabbá tenni. Akkor lesz ideje.

Megkérdezte a mentoráltam, a következő időszakban mivel képezze magát. Én vissza kérdeztem:
Te mit tartanál a leghasznosabbnak a számodra.
Szerintem szoftver fejlesztési témákban kellene fejlődnöm.
Van kedved ilyen témákban könyveket olvasni? – kérdeztem.
Egy porcikám se kívánja.
Akkor – szögeztem le – nehogy ilyesmivel töltsd az idődet.

A “szoftver fejlesztési témákban való fejlődés” az a tétel a listáján, amiről régóta azt gondolja, fontos, de semmi kedve sincs hozzá. Mivel én azt is tudom, nem erre van szüksége ahhoz, hogy sikeressé váljon, szívfájdalom nélkül beszéltem le a görnyedt könyv gyúrásról.

Ez a te életed

Valójában mindenkinek elsősorban azzal kellene foglalkozni, ami neki, az ő életében fontos. Mindenkinek ugyanannyi ideje van a földön, azt kell beosztani. Ismerd meg a miértedet. Találd ki, mi a fontos a számodra. A te számodra.

Ha valamire nincs időm, akkor végig gondolom, az a feladat tényleg fontos-e a számomra. Igazán ezzel akarom e tölteni a drága időmet? Ha már csak egy évem lenne hátra, akkor is ezt csinálnám? Segít, hogy tudom, mi a miértem, mert tudok mihez viszonyítani. Segít, hogy tudom, ha valamire nincs időm, az azt jelenti, az a feladat nem komfortos a számomra, és gondolkodhatok azon, hogyan tehetem komfortosabbá. Segít, ha nem egyedül vágok bele valamibe. Keresek társakat, partnereket. Akkor együtt húzzuk egymást. Tudatosan el kell határoznom, hogy kilépek a komfort zónámból a célom érdekében. Ha még így sincs a feladatra időm, akkor meg tudatosan ki kell húznom a feladat listámról, mert akkor az nem fontos. Van még mit kihúzni.

Tik-tak, tik-tak. Az idő pereg. Egyszer elfogy. De addig is, azzal akarok foglalkozni, ami nekem fontos.